Klinieken die zorgen voor je gezondheid

Fysio: het belang van & de diverse soorten fysiotherapie

Wat wordt er onder fysio cq. fysiotherapie verstaan?

Fysiotherapie is nodig bij mensen die (chronisch) te kampen hebben met spierklachten, pijnlijke gewrichten en/of last hebben van zenuwpijn door een beknelde zenuw. Door middel van lichamelijke oefeningen, rek- en strekbewegingen, het aanbrengen van een bandage of tape en therapie kunt u bij de fysio van uw klachten afkomen. Letterlijk betekent fysiotherapie dan ook 'lichamelijke therapie'. Meestal krijgt u als patiënt via de dokter een doorverwijzing naar de fysiotherapeut.

Het belang van fysiotherapie

Fysiotherapie volgen door naar de fysio te gaan is een belangrijk middel om van telkens terugkerende lichamelijke pijnklachten of zenuwpijn af te komen. Vaak helpen enkele sessies al enorm. Door nieuwe bewegingen aan te leren of ingeroeste verkeerde lichaamsbeweging af te leren, kan een terugkeer van de pijnklachten in spieren, zenuwen en/of gewrichten in de toekomst worden voorkomen. Dit maakt fysiotherapie zo belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen

Soorten fysiotherapie en mogelijke behandelingen

Wanneer u een praktijk van een therapeut bezoekt, zal deze eerst de precieze oorzaak van uw klachten vaststellen. Daarna stelt de specialist in overleg met u een behandelingstraject op, aan de hand van een plan van aanpak. Er zijn allerlei behandelingen mogelijk. Zo zijn er schouderspecialisten die exact weten hoe uw schouderspieren goed ontlast kunnen worden met gerichte oefeningen. Ook wordt tegenwoordig vaak dry needling toegepast, waarbij er met naalden zenuwplekken behandeld worden om zo de pijn te verminderen en vaak helemaal te neutraliseren. Ergotherapie, manuele therapie, shockwave en medical taping zijn weer andere vormen van fysiotherapie die veel worden toegepast. Ten slotte kan een fysiotherapeut of reumatoloog, als er geconstateerd is dat u een reumatische ziekte heeft, ook voorstellen om bepaalde medicatie te gebruiken om de klachten zoveel mogelijk te verminderen.

Belangrijke aandachtspunten als u fysiotherapie nodig heeft

Zorg ervoor dat u bij terugkerende pijnklachten aan bepaalde spieren, zenuwen of gewrichten altijd snel uw huisarts bezoekt.Die kan bepalen wat er aan de hand is. Een doorverwijzing van uw dokter naar een fysiotherapeut heeft als voordeel dat u een goede diagnose krijgt en veelal via de basisverzekering een aantal fysio-sessies vergoed krijgt. Verder kan een huisarts vaak inschatten wat de bron van uw klachten is. Zo kan het zijn dat u verkeerd beweegt. Maar ook kan de oorzaak zijn dat u reuma heeft: maar liefst 2,3 miljoen medelanders hebben namelijk een vorm van reuma. Een fysiotherapeut kan de inschatting of diagnose van de huisarts voor u bevestigen en preciezer duiden. Eventueel kan een fysiotherapeut u weer doorverwijzen naar een reumatoloog. Maar doorgaans zijn fysiotherapeuten voldoende ervaren om ook reuma goed te kunnen behandelen via oefeningen of door medicatie te adviseren.