Klinieken die zorgen voor je gezondheid

Reuma behandelen: belang, mogelijkheden & behandelmethoden

Ongetwijfeld heeft u wel eens gehoord van de ziekte reuma, een aandoening waar veel Nederlanders mee te kampen hebben. Maar wat is reuma nu precies voor ziekte? Waarom is de reuma behandelen laten door een specialist belangrijk? En welke behandelmethoden en mogelijkheden zijn er als u uw reuma behandelen wilt? U leest het in dit artikel.

Wat is reuma precies?

Reuma geldt als een algemene verzamelterm voor ruim 100 chronische aandoeningen, zoals gewrichtspijn, spierklachten en ontstoken pezen. Reuma dient dan ook niet, zoals wel eens gedaan wordt, beschouwd te worden als één ziekte. In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen met reumagerelateerde klachten te maken, dus kan reuma met recht een volksziekte genoemd worden. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die met reumatische klachten te maken heeft. In medische handboeken wordt een drievoudig onderscheid gemaakt van soorten reumatische aandoeningen. De eerste is artrose, waarbij het kraakbeen in en rond gewrichten en botten is aangetast, bijvoorbeeld door slijtage. Liefst 1,1 tot 1,2 miljoen Nederlanders hebben dit soort klachten. Een andere variant is ontstekingsreuma, die bij circa 425.000 Nederlanders voorkomt. Hierbij oen zich in pezen, gewrichten en spieren ontstekingsreacties voor. Ten slotte onderscheiden artsen nog wekedelenreuma. Patiënten die hier last van hebben, zo'n 250.000 mensen, hebben last van spierkapsels, gewrichten en dergelijke.

Waarom is het belangrijk dat reuma efficiënt behandeld wordt?

Mensen die last hebben van reuma en daar al dan niet mee gediagnosticeerd zijn, hebben (vrijwel) dagelijks pijnklachten in spieren en/of gewrichten en kampen veelal ook met klachten als stijfheid. Natuurlijk wilt u als patiënt die pijn zo volledig en snel mogelijk naar de achtergrond verdringen. De reuma behandelen laten door en reumatoloog of medicatie gebruiken is dan uiteraard wenselijk. De reumatische klachten kunnen zo ernstig zijn, dat het dagelijks functioneren in werk en/of gezin eronder komt te leiden. Gelukkig zijn er goede behandelingen mogelijk, al zijn de klachten lang niet altijd volledig weg te nemen en is volledige genezing helaas niet mogelijk.

Welke mogelijkheden zijn er qua behandelmethoden?

Door middel van behandelingen en medicijnen kunnen reumatische klachten bestreden worden en pijnklachten worden verminderd. De belangrijkste behandeling die wordt toegepast zijn specifieke bewegingsoefeningen, na consultatie en in overleg met een reumatoloog. Ook wordt er op advies van de reumatoloog regelmatig gekozen voor een intensieve behandeling -die vaak enkele weken duurt - in een reumatologisch kuurcentrum. Verder kan er in ernstige gevallen geopereerd worden. Een veelvoorkomende aanpak die veel mensen soelaas biedt is afgestemde medicatie, zoals standaard pijnstillers, ontstekingsremmers (NSAID’s), klassiek reumamedicijnen (DMARD’s), zogenoemde bio-logicals en bio-similars en ten slotte corticosteroïden.