Klinieken die zorgen voor je gezondheid

Het belang van emotionele ondersteuning bij revalidatie

Een revalidatietraject ingaan is een ingrijpende gebeurtenis. Na een ongeluk, operatie of ziekteperiode kan een periode van revalideren noodzakelijk zijn. In de meeste gevallen wordt hier sterk de focus gelegd op de fysieke verbetering. Maar tijdens dit traject is het emotionele en psychische herstel net zo belangrijk. In dit artikel lees je hoe de emotionele ondersteuning geregeld kan worden tijdens het revalideren.

Revalidatiecentrum
Waar de meeste centra zich focussen op het fysieke herstel van de patiënt, zijn er ook zeker centra die ook de psychische kant van het herstel meenemen. Dit komt niet alleen ter sprake tijdens de bewegingssessies, maar er zijn ook aparte momenten ingelast om juist de psychische kant van het herstel te bespreken. Merk je dat jij of degene voor wie je zorg zoekt, juist baat heeft bij extra emotionele ondersteuning? Bekijk dan goed welk revalidatiecentrum je kiest.

Psycholoog
Na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals het meemaken van een ongeluk, zware operatie of ziekte is extra emotionele en psychologische ondersteuning wel zo gewenst. Dit is niet alleen belangrijk voor de verwerking van de gebeurtenis, maar ook voor het creëren van een beter toekomstperspectief. Wanneer je door letselschade bijvoorbeeld niet meer jouw hobby's kunt uitvoeren of niet meer volledig aan het werk kunt, kan dit ook emotioneel voor schade zorgen. Schroom daarom niet om ook de hulp van een psycholoog in te schakelen bij het proces van revalideren.

Praat erover
Voor het herstel is het belangrijk om natuurlijk weer fysiek zo goed of kwaad de oude te worden. Maar naar zo belangrijk is het om ook emotioneel te herstellen. Praten over de situatie, de gebeurtenis of de impact die het op jouw leven hebt is belangrijk. Pot het niet allemaal op, maar leer jouw gevoelens te uiten. Wanneer een vriend of familielid op bezoek komt, is het juist een goede optie om te praten over de situatie. Een luisterend oor kan vaak al genoeg zijn je om je een stuk beter te voelen.

Als het gaat om herstellen van een ingrijpende situatie zoals: een ongeluk, letselschade of een lang ziekbed, kijkt men veelal eerst naar het fysieke herstel. Voor het eerst weer lopen, meer zelfstandigheid creëren en er fysieke weer bovenop komen. Maar het meemaken van deze ingrijpende levenssituaties kan emotioneel en psychisch ook voor heel wat schade zorgen. Het is belangrijk dat het emotionele aspect niet wordt vergeten. Ga in gesprek bij de psycholoog of zoek een revalidatiecentrum waar ze focussen op zowel de fysieke kant van het herstel, als de emotionele kant van de revalidatie.