Klinieken die zorgen voor je gezondheid

Het nut van therapie

In het leven kan je soms voor moeilijke uitdagingen komen te staan. Zo begin je het leven als onderdeel van een gezin en daar komen na verloop van tijd steeds meer hoedanigheden bij. Denk hierbij aan vriendschappen, een functie binnen een bedrijf en een relatie. Door alles wat je meemaakt, kan het leven af en toe best lastig zijn. Als je langere tijd onder druk staat, ga je klachten ontwikkelen. Het kan dan goed zijn om hierbij hulp in te schakelen in de vorm van een psycholoog.

Waarom therapie?
Als uniek persoon heb jij je eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Deze hoeven dus niet overeen te komen met het karakter of de persoonlijkheden van een ander. Dit kan gaan botsen en tot problemen leiden. Het is niet altijd mogelijk om zelf de vinger op de zere plek te leggen. Door een therapeut te vertellen waar je tegenaan loopt, kan goed in kaart worden gebracht, waar het probleem ligt. Samen met de therapeut kan dan een behandeltraject worden gestart om jou te helpen. Ook leert de behandeling jou hoe je in de toekomst problemen voor kunt zijn. Dit bereik je door inzichten tijdens de behandelingen. Afhankelijk van de situatie kan voor onder andere voor de volgende mogelijkheden worden gekozen: psycho-, systeem-, relatie-, of cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Emotion Focused Therapy (EFT).

Welke therapie wordt toegepast?
Bij klachten is het goed om contact te zoeken met een psycholoog in jouw omgeving. In veel gevallen zal eerst een telefonisch intakegesprek plaatsvinden. Op het moment dat je de eerste afspraak bij de psycholoog op kantoor bent, zal samen met jou worden gekeken naar de behandeling die het beste past bij de problemen die jij ervaart. Voor traumatische gebeurtenissen is EMDR bijvoorbeeld een doeltreffende behandeling. Hierbij wordt gevraagd terug te denken aan het meest ingrijpende moment. Op hetzelfde moment word jij afgeleid door een bepaald geluid of bewegingen. Hierdoor vervaagt de impact van het trauma en nemen jouw klachten langzaam af. Voor depressie en een burn-out is cognitieve gedrags- of psychotherapie vaak meer geschikt, bijvoorbeeld bij Mentaalvrij.

Conclusie
Het is goed om bij langdurige klachten de hulp van een deskundige in te roepen. Door de goede kennis die een therapeut heeft, kan jouw situatie met gerichte hulpverlening worden verbeterd. Je klachten zullen minder worden en door de kennis die je hebt vergaard, weet je in het vervolg tijdig op de rem te trappen en problemen voor te zijn doordat je valkuilen leert herkennen. Dit is een goede investering in je eigen gezondheid.