Klinieken die zorgen voor je gezondheid

Hoe ga ik mijn knie revalidatie aanpakken?

Heb je een knie blessure opgelopen? Dit is erg vervelend, je wilt graag snel weer aan de slag. Het is vervelend belemmerd te worden door knie klachten in je dagelijks leven. Soms staat pijn op de voorgrond, andere keren bewegingsbeperkingen of een instabiel gevoel. Er bestaan mogelijkheden om van deze klachten af te komen door middel van knie revalidatie. Maar wat doe je nu eigenlijk gedurende die knie revalidatie? Lees snel verder en dan geven wij je enkele goede tips, zodat jij weer klachtenvrij door het leven kan.

Goede knie oefeningen
Er zijn veel verschillende oefeningen geschikt om je knie te revalideren na een knie blessure of operatie. Vaak is het net na de blessure goed om oefeningen te doen om de mobiliteit van de knie te bevorderen. Een goede en simpele oefening om de mobiliteit van je knie te verbeteren is het fietsen op een hometrainer. Het fietsen op een hometrainer zorgt ervoor dat je kniegewricht zelf niet belast wordt, maar je toch je knie vaak buigt en strekt.

Een voordeel ten opzicht van een normale fiets is dat je niet onverwacht van een hometrainer af hoeft te stappen. Wanneer de mobiliteit van je knie erg beperkt is, kan je eens kijken of je iets met de lengte van je trappers kunt doen om zodoende toch te kunnen fietsen. Wanneer je niet beschikt over een hometrainer kan je ook op een stevig voorwerp, bijvoorbeeld een tafel, gaan zitten en op en neer bewegen met de knie.

Filmpjes en de fysiotherapeut
Wanneer de knie beter kan bewegen is het erg goed om kracht op te gaan bouwen. Een simpele oefening om thuis uit te voeren is de squat oefening, waarbij je door de knie heen zakt en jezelf weer omhoog duwt. Let er hierbij wel op dat je met je knie niet voorbij je tenen komt. Om de oefening extra goed uit te voeren is het raadzaam wat filmpjes te kijken op internet voor een goede uitvoering.

Daarnaast is het ook belangrijk een goede stabiliteit op te bouwen, om in de toekomst nieuwe klachten te voorkomen. Een goede oefening hiervoor is de lunge oefening. Bij deze oefening stap je met een voet naar voren uit en zak je als het ware door de knie heen, ook bij deze oefening is het belangrijk niet met de knie voorbij de tenen te komen. Kom je er niet uit hoe de oefeningen goed uit te voeren zijn, of vind je de opbouw lastig? Je kan de hulp inschakelen van een fysiotherapeut van First Fysio.